Most épült: LEGO Szörnymúzeum a.k.a, LEGO Bear project

2016

Sok hétnyi tervezgetés és több hónapnyi gyűjtőhadjárat után múlt hétvégén végre nekikezdtem a LEGO Szörnymúzeum projektemnek, ami a LEGO Bear project munkacímet viselte korábban. Plase scroll dowon for English version.

Bear project_front_1_small

Bear project_front_2_small

Nem árulok el vele titkot, de Gregory Coquelz művének remake-jét láthatjátok, ami egy közel sem egyszerűen felépíthető darab, ám annál izgalmasabb! Még tavaly ősszel tetszett meg ez a remekmű, és néhány hét fontolgatás után úgy döntöttem, hogy kell egy ilyen az asztalomra. Cirka 3800 elemet használtam fel az építés során, és nagyjából 40 órát vett igénybe, mire elkészült a végleges változat – most itt az élő építésre gondolok természetesen. Most pedig nézzük a részleteket.

Bear project-1_small

Négy nagy jelenet mellett a tornyos résznél is megelevenedik egy vérfagyasztó pillanat. Összesen 14 minifigurát láthattok, ha a medvét és a két csontvázat is beleszámolom, köztük két szellemet, Frankenstein szörnyét, a Múmiát, a Mocsárlényt, Drakulát, és az öt ijedésre vágyó, ijedt egyént. Ezek a tagok azért látogattak a múzeumba, hogy megrémüljenek, ez az én történetem, míg az eredeti alkotó egy társasjáték alapján építkezett, amellyel gyerekkorában oly sokat játszott.

Bear project-2_small

Túlságosan mélyen nem szeretnék belemenni a részletekbe, de azt tudnotok kell, hogy baromi nehéz volt újraalkotni a belga származású Yatkuu építményét! Főleg a padlózattal volt nagyon sok meló, és annak szintjeivel egy-egy részlegen, de elég nagy kihívást okozott a falak újraalkotása ugyanúgy, ahogyan Yatkuu is tette. Illetve hát, a legnagyobb kérdőjel az elforgatott torony applikálhatósága volt, amit ugye LDD-ben úgy alkottam újra, hogy nem került be a helyére, csak élőben az építés során, ahol több módosításra is szükség volt. A toronynak a belső szerkezeti felépítése nem egyszerű, de minden úgy sikerült, ahogyan terveztem, és a lépcsőt is sikerült fixálni, viszont magát a tornyot nem rögzítettem a padlóhoz, ám így is magabiztosan áll, hiszen négy fal veszi körül. Külsőleg tehát majdnem 100%-os az egyezés, de biztos vagyok benne, hogy a falak mögött és a padlók alatt teljesen más kockákat használtunk.

Bear project-3_small

Változás még az eredetihez képest, hogy az enyémet nem láttam el különféle helyeken világító testekkel, és nem is forog, ahogyan Yatkuu műve. Ez egyszerűen számomra nem volt szempont, habár így utólag jó nagy kihívást jelentett volna, hogyha ezt is ki akarom vitelezni.

Röviden ennyit hát a kulisszák mögül, és a fotózásról ejtenék még néhány szót. Minél több nagy, vagy kisebb projekten vagyok túl, annál több tapasztalatot gyűjtök ebben a témában is. Jelen esetben nem fehér háttér előtt fotóztam, mint a legtöbb korábbi építményemet, köztük a Baba Yagát, hanem szürke előtt. Ez is egy külön történet, de ide jobban illett a szürke, ezért döntöttem emellett.

Bear project-4_small

Ennyi volt hát a LEGO Szörnymúzeum története, amelynek építése során nagyon sokat tanultam, és hamarosan jövök egy teljesen más fotósorozattal, amelyen sokkal több szereplő kap helyet. Nézzetek vissza később!

Bear project_upper_small

ENGLISH VERSION

Just built: LEGO Monster Museum a.k.a. LEGO Bear Project

After weeks of planning and months of collecting I finally started to built the LEGO Monster Museum project which was previously called LEGO Bear Project.

Bear project_front_1_small

Bear project_front_2_small

It’s not a secret that you can see the remake of Gregory Coquelz’s work which isn’t an easy one at all but it’s exciting for sure! I first saw this masterpiece last fall and after a couple weeks of thinking I decided that I need one on my table. I used around 3800 pieces during the process which took 40 hours to finish. I mean, just the building part, of course. Let’s see the details now!

Bear project-1_small

Next to the main four scenes there’s also a dreadful moment at the tower. You can see 14 minifigs, including the bear and the two skeletons. There are two ghosts, Frankenstein’s monster, a Mummy, a Swamp Thing, Dracula and the five terrified persons who want to be terrified. These guys went to the museum because they wanted to be afraid. That’s my story. The original creator based his project on a board game that he often played with when he was a child.

Bear project-2_small

I don’t want to get into the details too much but you should know that it was really hard to remake the project of the Belgian master, Yatkuu! I especially worked a lot on the pavement and its levels at some parts but it was also a great challenge to build the walls the exact same way Yatkuu did them. The biggest question was how to apply the turned tower which I recreated in LDD when it was not in its place and it only got there during the building process and I had to make some modifications. The inside structure of the tower is not easy but I successfully did everything the way I planned and I could also fix the stairs but I haven’t secured the tower itself to the pavement, however it still stands safely in its place because it’s surrounded by four walls. So on the inside it’s almost identical to the original but I’m sure that we used completely different bricks behind the walls and under the pavements.

Bear project-3_small

Another difference from the original that I haven’t put lighting parts to some places and it’s not turning around like Yatkuu’s work. It wasn’t important for me, although to think of it now, it would have been a huge challenge if I would have wanted to do it.

That’s it about the behind the scenes infos, let’s switch to the photography part now. The more smaller and bigger projects I do, the better I get in this as well. This time I haven’t done it in front a white background like I did with most of my work in the past, including Baba Yaga. Now I chose a grey one. It’s a whole other story, but let’s just say that grey was a better match for this one and that’s why I have chosen it.

Bear project-4_small

So, that was the story of the LEGO Monster Museum. I have learned a lot during the building process and soon I’ll show you other photos with a lot more figures. Stay tuned!

Bear project_upper_small

2016-06-20