Most épült: LEGO Csirkeláp (a.k.a. Project 3300)

2016, első kép

Hosszas várakozás után végre elérkezett a nap, amikor bemutathatom nektek az egykoron Project 3300 néven napvilágot látott LEGO építményemet, ami végül a LEGO Csirkeláp elnevezést kapta.

LEGO_Csirkeláp-001_small

Szeptember végén megvolt annak a lehetősége, hogy nevet adjatok a projektnek, és egész sokan éltetek vele – habár nem csak kommentben, de ez most nem is fontos. Végül a napokban úgy döntöttem, hogy Sica70 lesz a projekt keresztapja, aki nagy segítségemre van a fejlődés terén, és ezzel a gesztussal is szeretnék neki köszönetet mondani.

A LEGO Csirkeláp nem saját ötlet alapján született meg, eredetileg a Baba Yaga nevet viseli, és captainsmog alkotta meg. Tavaly nyár elején annyira megtetszett az építménye, hogy egy-két hét gondolatforgatás után fogtam magam, és elkezdtem újraalkotni LDD-ben, ami egy egészen egyszerű feladatnak tűnt, de egyáltalán nem volt az. Az én építményem nem más, mint a Baba Yaga remake-je, ami külsőleg úgy 85%-ban hasonlít az eredetire, belső szerkezeti felépítését tekintve pedig biztos vagyok benne, hogy maximum 50% lehet a hasonlóság.

LEGO_Csirkeláp-003_small

A TALAJ:

Az alapokat adó talaj 49 stud széles és 52 stud mély, melynek megépítése digitálisan is hatalmas kihívások elé állított. Nyilván figyelnem kellett a kötődésekre, hogy masszív legyen az alap, másrészt viszont nagyon hasonlít az eredetihez, de biztos vagyok benne, hogy a láp kialakításánál van eltérés – nem is kevés. Itt figyelembe kellett vennem, hogy olyan alkatrészeket is használjak, amelyek itthon rendelkezésemre álltak, de a cirka 3300 darabból álló építmény jelentősebb felét hónapok alatt gyűjtögettem össze. Visszatérve a talajra: először brick yellow színű elemekből ágyaztam meg a lápnak, aztán rájöttem, hogy a sand yellow szín sokkal jobban fog állni, mert sötétebb, és mert abból több is volt itthon – bár ez utóbbi számomra mindig másodlagos, mert inkább úgy vagyok vele, hogy várok pár hetet, és beszerzem a legmegfelelőbb elemet, minthogy építsek valamit, amivel nem vagyok 100%-ban elégedett. A zöld 1×1-es tile-ok beszerzése sem volt egyszerű, ugyanis cirka 750 darabra volt szükségem, ami egy kisebbfajta ipari mennyiség. Ennek beszerzéséről az egyik kockabolt gondoskodott, akikről még hallani fogtok a jövőben, de ez egy másik téma lesz.

LEGO_Csirkeláp-007_small

A NÖVÉNYZET:

A növényzet is izzasztó volt – mármint főként anyagilag értem ezt, hiszen majd ötven darab három levelű virágot használtam fel kétféle színárnyalattal, és a fa elemei, valamint a bokrok és az egyéb növényzet is komoly összegeket emésztett fel. Mivel nyáron, amikor LEGOLAND-ben nyaraltunk, már élt a projekt a fejemben, így előre látva nagyon sok mindent megvettem potom pénzért, a piaci ár alatt. Két nagyobb fekete bokor található az építmény elején, ami random módon épült, és digitálisan sokkal nagyobb munka volt megalkotni, mint élőben. Jól látjátok, a tüskéit fekete emberkezekből oldottam meg, amihez ugyancsak be kellett szereznem jó néhány felsőtestet, hogy legyen miből megvalósítani a tüskéket.

LEGO_Csirkeláp-018_small

A fával nagyon sokat vesződtem, és nemrégiben szét is esett, amikor pedig hozzányúltam, hogy javítok rajta, még több darabra hullott. Ebből is tanultam, hogy a faépítés nem gyerekjáték, de az igazi tanulság az, hogy masszívabbra kell építeni. A fa megépítése pontosan úgy, ahogy a LDD-ben történt, lehetetlenségnek bizonyult, így fogtam a korábban beszerzett több mint 100 lomb elemet, és építettem egy nagyjából akkora magasságúra hangolt fát, mint az eredeti tervekben szerepelt. A fa szétesését egyébként nem csak annak köszönhettem, hogy labilis lett az építmény, hanem annak is, hogy ez a szett szeptember végén épült, de néhány hiányzó, még beszerzés alatt álló alkatrészt csak januárban sikerült beszereznem, így egészen mostanáig lepedővel letakart állapotban rostokolt. Ennek hozománya, hogy az elemek valamilyen fura módon kaptak egy kis port, így nem voltak makulátlan tisztaságúak a fotózás idején, pedig az építés során vadonatúj elemeket használtam. Szintén a fotózáskor derült ki számomra, hogy a fa hátsó része kevéssé lett részleteiben gazdag, de ekkor már nem akartam jelentősebb módosítgatásokba kezdeni.

LEGO_Csirkeláp-012_small

Az olívzöld fű elemek is elengedhetetlen kellékek voltak, mint ahogyan a házikó tövébe sem rakhattam zöld bambuszokat, sötétszürkéket kellett használnom, ahogy az eredetinél is tette az alkotója. Egyértelműen a növényzethez tartoznak még a gombák is. A legnagyobb piros beszerzése eléggé fájdalmas volt, de szintén kötelező elem, mint ahogyan a homokszínű foltos gombák is nagyon jól mutatnak a sziklás részen, és a viskó bejáratánál egyaránt. A kis nádas a láp egyik sarkában pedig egyenesen zseniális – ezúton is tisztelet az eredeti alkotójának.

A CSIRKELÁB:

Ezen a részén legalább annyit kotlottam, mint a mocsár kialakításán, ugyanis mivel csupán öt kisebb felbontású fotó állt rendelkezésemre, a szerkezetébe még véletlenül sem láthattam bele, csupán tippjeim lehettek. Az már csak egy slussz poén, hogy a LDD annyira ‘gagyi’, hogy csak a valóságban derült ki építés közben, hogy a láb összerogyik. Szóval ezen élőben kellett módosítanom. A részletekbe nem szeretnék belemenni, megmarad szakmai titoknak, de volt vele munka, és megérte!

LEGO_Csirkeláp-013_small

A VISKÓ:

Maga viskó rész lábak nélkül durván 800 grammot nyom, ami azért fontos, mert az eredeti építmény fotóin nem látszott, hogy ennek bizony kiegyensúlyozottnak kell lennie, mert ha kicsit több a súly elől, vagy hátul, akkor nem bírja el a láb – elbillen előre, vagy hátra. Egyiket sem akartam. A viskóval nagyon sokat küzdöttem… maga a megépítés nem volt annyira nagy kunszt, főleg miután szétszívtam magam a talajjal, ez már igazán gyerekjáték volt.

A falak és a belső szerkezet ugyan megalkotott volt, de ebben is voltak útvesztők, szóval egy-egy apróbb módosításra itt is szükség volt, de ez már tényleg gyerekjáték az eddig bejárt út után. Ahogyan azt látjátok, a tető deszkái rendezetlenek, én pedig a rendmániámmal együtt precízen lenyomkodtam őket, hogy flottul álljanak, aztán felhelyeztem a lábra, majd elláttam az alsó, lelógó növényzettel. Ekkor döbbentem rá, hogy ez így nem oké, szóval kezdhettem bontani, és beállítgatni a deszkákat a megfelelő módon. Ez konkrétan egy másfélórás kitérő volt. Utólag egyébként másképp függeszteném fel a tetőelemeket, ahogyan vélhetően az eredeti készítő is tette.

LEGO_Csirkeláp-005_small

A SZEREPLŐK:

Kezdem az egydimenziós minifigurával, a Növényszörnyeteggel, aki folyamatos futásban van, de arról még csak halovány sejtelme sincs, hogy épp a gonosz karmaiba fut bele… A Banya. Yazneg feje a lehető legideálisabb választás, ha boszorkányt akarunk építeni. Nincs ettől megfelelőbb arc a LEGO palettáján. Legalábbis én így gondolom, de nyugodtan cáfoljatok rám! A ruházatot egy régebbi Castle boszorkány adta, amit még nyáron megrendeltem, és a felsőtest a szoknyával együtt meg is érkezett szépen két-három héten belül, én pedig bedobtam a többi elem közé a gyűjtőbe. Csakhogy az egyik leltározás során láttam, hogy a szoknya nem egészen vág egybe a felsőtesttel. Ekkor elindult a szépítőhadjárat, avagy kérdezzük meg az eladót, hogy van-e neki abból, ami eredetileg szerepelt a bricklinkes boltjában. A válasz, hogy van, küldi a jót. Elküldte újra ugyanazt a szoknyát, ami nem passzolt a felsőtesthez. Vártam a jót, de csak nem jött… Aztán egy szép januári napon találtam olyan szoknyát egy magyar eladónál, amire rögtön le is csaptam, így januárban teljessé vált a projekt, és már csak a fotózás részleteit kellett végig gondolnom.

LEGO_Csirkeláp-004_small

Egy dolgot majdnem kifelejtettem, ami a Banya tartókonzolját takarja: a tartórész nem is okozott kihívást, ellenben azzal a sötétszürke szerkezettel, amin épp áll. Hogyan alkotsz meg egy ilyesmit, aminek nem látod a belső szerkezeti felépítését, és minden oldala alul és felül is szimmetrikus…? Ezt élőben sikerült megoldanom, de egyébként a három halálfej és az azokat tartó kötelek felhelyezése is trükkös volt – jegyzem meg ismét, hogy le a kalappal az ötletgazda előtt.

LEGO_Csirkeláp-019_small

A két minifigurán felül több állat is helyet kapott az építményben, hogy színesítse a közeget. Kezdem is rögtön a varjakkal, amiből négy ücsörög a nagyfa tetején, a lombokról pedig mérges pókok másznak le az általuk szőtt hálón. A bal oldali bokornál három patkány lebzsel, plusz egy pók is befigyelt, míg középen egy kobra közeleg. Ez nem szerepelt az eredetin, de jó ötletnek tűnt odacsempészni. És ugye vannak még a békák: zöldből tíz, sárgából egy, barnából pedig kettő, akik kiszárított formában támasztják alá az ajtó előtti előtetőt.

AZ ÉPÍTÉSI FOLYAMATRÓL ÖSSZESSÉGÉBEN:

Nagyon sok mindent leírtam az eddigiek során is, viszont mivel LDD alapján épült a projekt, amiről köztudott, hogy cudarrossz építési útmutatót generál, esélyem sem volt azt követve felépíteni. Tudjátok, mit csináltam? Fogtam az építményt, és digitálisan alulról elkezdtem bontani visszafelé… Kockázatos vállalkozás, ugyanakkor az egyetlen lehetőség, hogy felhasználhassam a korábban darabra pontosan beszerzett összes alkatrészt. Némi fölösleg még így is született, de pótolnom is kellett egy-egy apróságot. Úgyhogy maga az építés sem volt kutya, durván 40 órát emésztett fel, amit három részben sikerült kiviteleznem. Utána azt mondtam: ilyet soha többé! De biztos vagyok benne, hogy lesz még hasonlóan izzasztó projektem a jövőben. Apropó, volt már részetek olyasmiben, hogy építés közben és után fájtak az ujjaitok? A 41 darab 6×12-es plate és a 35 db 4×8-as plate egymásba nyomkodása okozta a problémát, ami így leírva komolytalanul hangzik, de átélve más a helyzet.

LEGO_Csirkeláp-020_small

A FOTÓZÁS:

Ez egy nagyon érdekes sztori, ugyanis direkt ehhez a projekthez készítettem a bútorasztalosommal egy fotókabint, ami túl nagy lett, és a tárolása nehézségekbe ütközött. Mikor hozzám került, már elkészültem az építménnyel, de néhány elemre még vártam, így a fotózás egészen mostanáig váratott magára. Az érdekes része pedig az, hogy mire mindennel kész lettem, addigra eladtam a fotódobozt, ami egyébként sem lett volna jó hozzá. Úgyhogy ki kellett alakítanom egy sarkot fehér háttérrel, és megfelelő világítással, hogy számomra is elfogadható képeket készíthessek. Elfogadható… Én és a maximalizmusom, amiből ezúttal engednem kellett. DSLR gép hiányában egy bridge masinával ugrottam neki a képek készítésének, és simán kijelentem, hogy nem vagyok megelégedve a készült fotók minőségével. Mivel mindent magam akartam csinálni ezen a fronton is, nem vittem el senkihez az egyébként is nehezen mozgatható építményt.

Az idő manapság az egyik legdrágább dolog, és mire berendeztem a megfelelő körülményeket ugrott két órám, plusz a fotók készítése is felemésztett nagyjából ugyanennyi időt, de élveztem összességében. Nem mondom, hogy használhatatlanok lettek a képek, de jóval több van ebben a projektben, mint amit sikerült a fotókon visszaadnom.

Ennyi volt hát a Project 3300, vagyis a LEGO Csirkeláp sztorija.

ENGLISH VERSION:

After a long wait, it’s finally time to present you my LEGO building called LEGO Chicken-Swamp which previously had the name Project 3300.

At the end of September you guys had the chance to name to project and many of you did that in the comments and in other ways. Finally I decided to name it after Sica70 who helps me a lot to improve, and this is a way to thank him that.

The LEGO Chicken-Swamp wasn’t my own idea. Originally it has the name Baba Yaga and it’s the creation of captainsmog. I’ve seen his building last summer and I liked it so much that after 1-2 weeks of thinking and planning I started to rebuild it in LDD which seemed to be an easy task but in fact it wasn’t easy at all. My building is the remake of Baba Yaga which from the outside has like a 85% resemblance the original and I’m sure that from the inside the similarities can’t be more than 50%.

THE SOIL:

The soil providing the base is 49 studs wide and 52 studs deep and it was a huge challenge to build even digitally. Of course, I had to consider the connections for the base to be massive and on the other hand it looks quite similar to the original but I’m sure there are many differences between the design of the swamp. At this point I had to use pieces I had at home but I collected most of the 3300 parts in months. Back to the soil. First I started to lay down brick yellow pieces but then I realized that the sand yellow would be much better because it’s darker and I had more of it at home, although that’s not a main aspect because I rather wait a couple of weeks to get the best pieces possible than to build something I’m not completely satisfied with. It wasn’t easy to get the green 1×1 tiles because I needed 750 of it which is an industrial quantity. It was provided by one of the brick shops who you will be hearing from again in the future but that’s another topic.

VEGETATION:

The vegetation was also a hard part especially in the financial way because I used almost fifty three-leaf flowers in two shades of color and the parts of the tree, the bushes and the other plants were also expensive. Since I had the project already in mind when we were on holiday in LEGOLAND, I bought many pieces in advance far cheaper than their market price. At the front of the building there are two bigger black bushes which were built randomly and it was actually much harder to create digitally than in real life. Yes, you see it right. The thorns are made from human hands and for that I had to buy quite a lot of upper-bodies in order to make them.

Building a tree was a really difficult task and recently it has fallen to pieces and when I tried to repair it but it only became even worse. So I learned that building a tree is not a child’s play and the real lesson is that I have to build it to be more massive. It was impossible to build the tree exactly the way it was in the LDD so with the 100 shroud pieces and I built a tree almost the same size as originally planned. By the way, the tree hasn’t fallen to pieces only because it was vulnerable but also because I’ve built this set in September and I could only get the missing piece in January so until then I’ve held it under cover. However the pieces strangely had some dust on them so they weren’t crystal clear at the time of the photography although I used brand new pieces. I also realized it then that the back of the tree is not as detailed as it should be but then I didn’t want to make serious modifications.

I definitely had to use olive green grass parts and I couldn’t put green bamboos next to the house. I had to use dark grey just like the creator of the original piece did. The mushrooms are also part of the vegetation. The biggest red one was quite expensive but it was also a must-have and the sand colored spotted mushrooms are looking amazing both on the mountain area and at the door of the shack. And the small reed grass area in the corner is a genius idea, respect for the original creator!

THE CHICKEN LEG:

This part took at least as much time as the swamp because I only had five low resolution photos so I couldn’t see what’s inside, I could only guess. Furthermore the LDD was so ‘lame’ that I only realized during the actual building process that the leg crumbles. So I had to modify it. I won’t go into details, let’s keep them as a business secret but I worked a lot on it. But it was worth it!

THE SHACK:

The shack itself weighs about 800 grams without the legs which is important because I couldn’t see on the photos of the original building that it has to be completely balanced because if there are too much weight in the front or in the back the leg couldn’t hold it any longer and it leans either to the front or to the back and I didn’t want neither of it to happen. I struggled a lot with the shack. The building process itself wasn’t that big of a deal especially after all the hard work with the soil it seemed like a child’s play.

The walls and the inside structure was given but it had some tricks so I had to make some modifications but it was really nothing after all the work I did so far. As you can see the planks of the roof were disorganized and since I’m all about perfection I precisely made them smooth before putting it on the leg and attaching the lower hanging vegetation. But then I realized it’s not good this way so I had to break it down into pieces and adjust the planks correctly which took me a good hour and a half. To think about it now, I would attach the roof panels differently like the original builder has done it probably.

THE CHARACTERS:

Let’s start with the one dimension minifigure the Plant Monster who is constantly on the run without realizing he’s running right into the arms of the evil… The Witch. Yazneg’s head is the most ideal choice if we want to build a witch. I think that is the best face in the selection of LEGO but feel free to share if you know a better one! The clothes came from an older Castle witch what I ordered in the summer and I received the upper-body and the skirt and threw it in with the other parts. However, when I checked out all the pieces I realized that the skirt is not completely compatible with the upper-body. So I asked the seller if he has the skirt that was originally listed in his Brickline shop. He said yes and he promised me to send the correct one but I received that same skirt once again. I was waited for the real one but I never got it. But on a beautiful day in Janaury I found the skirt at a Hungarian seller and bought it immediately. So in January my project was finally complete and I only had to figure out the details of the photography.

I almost forgot one thing about the structure of the Witch. The holding part itself wasn’t a problem but the dark grey part which she’s standing on was. How do you build something like that when you don’t know anything about the inside structure and all of its sides are symmetrical below and above? I figured it out eventually during the building process but it was also tricky to make the three skulls and the ropes that are holding them. Again, respect for the original builder.

Besides the two minifigures there are several animals in the building to make it more colorful. Let’s start with the crows. Four of them are sitting on the top of the big tree and there are spiders hanging them from the shroud on their webs. At the bush on the left there are three rats and a spider and in the middle a cobra is approaching. It wasn’t featured on the original building but liked the idea of putting it here. And of course there are also the frogs: ten green, one yellow and two brown that are holding the roof in front of the door.

ABOUT THE BUILDING PROCESS:

I already wrote a lot about it but since the LDD is known for generating really bad building instructions I had no chance to build it based on that. And you know what I did? I started to break it down to pieces from the bottom which was risky but it was my only choice to use all the pieces I acquired for the project. I still ended up having some of them left but I also had to compensate for some pieces. The building itself was quite a huge task which took about 40 hours in three different periods. When I finished I said never again! But I’m sure I will have other difficult projects like this in the future. By the way, have you ever felt that your fingers hurt during and after the building process? I felt it because of putting the 41 6×12 plates and the 35 4×8 plates together which may sound ridiculous but it wasn’t when I felt it.

THE PHOTOGRAPHY:

It’s a really interesting story because I ordered a special photo cabine just for this project from a carpenter but it turned out to be too big and it was difficult to store it. By the time I got it I was already done with the whole project but I was still waiting for some pieces which delayed the photography. And the funny part is that by the time I had all the pieces in place I sold the photo cabine which wouldn’t be good for it anyway. I had to create a corner with white blackground and suitable lights so I could make good enough photos. Good enough… This time I had to give up my perfectionism. Since I didn’t have a DSLR machine I had to use a bridge one and I admit that I’m not happy with the quality of the photos. But I wanted to everything on my own in this area as well so I didn’t bring the building to a professional photographer and it would have been hard to transport anyway.

Nowadays time is one of the most valuable things and it took me two hours to create the perfect conditions and the photography also took about the same amount of time but I really enjoyed it altogether. I won’t say the photos are completely useless but I know that this project deserves a lot more than what these photos can show.

So this was the story of Project 3300 or LEGO Chicken-Swamp.

LEGO_Csirkeláp-001_small

LEGO_Csirkeláp-006_small

LEGO_Csirkeláp-008_small

LEGO_Csirkeláp-009_small

LEGO_Csirkeláp-010_small

LEGO_Csirkeláp-011_small

LEGO_Csirkeláp-014_small

LEGO_Csirkeláp-015_small

LEGO_Csirkeláp-016_small

LEGO_Csirkeláp-017_small

LEGO_Csirkeláp-021_small

LEGO_Csirkeláp-022_small

LEGO_Csirkeláp-023_small

2016-02-07